Krav för covid-19-vaccinerade resenärer

Ändrat: nov 13, 2022 | Etiketter: Kanada visum, COVID-19, Kanada eTA

Eftersom det nu finns nya regler för passagerare som har vaccinerats mot covid-19 har det blivit enklare att besöka Kanada än under pandemins nedstängningar. Dock finns det fortfarande regler att följa, så om du planerar en resa till Kanada ska du se till att du har gjort allt du behöver. Du måste till exempel kunna visa kanadensiska myndigheter att du har vaccinerats och testats samt att du om nödvändigt kan genomföra en säker karantän. Att inte tillhandahålla all denna information kan leda till förseningar eller att du inte får stiga ombord flygplanet eller komma in i Kanada. För en trygg och smidig resa bör du se till att du vet vilka regler som gäller för vaccinerade internationella resenärer som ska resa till Kanada.

Vad är en vaccinerad resenär?

Kanadas nya regler för resenärer gäller för alla, även de som vaccinerats. Att du är vaccinerad innebär inte att du automatiskt beviljas inträde i landet. För att uppfylla kraven måste du ha fått alla doser av ett av åtta vaccin som godkänts av de kanadensiska myndigheterna. Dessa vaccin är:

 • AstraZeneca/COVISHIELD
 • Bharat Biotech
 • Janssen/Johnson & Johnson
 • Moderna
 • Novavax
 • Pfizer-BioNTech
 • Sinopharm BIBP
 • Sinovac

Du kan ha fått två doser av samma vaccin, eller en dos av ett vaccin och en dos av ett annat vaccin. Om du har fått Janssen- eller Johnson & Johnson-vaccinet måste du bara ha fått en dos. Detta är det enda vaccinet där en enda dos innebär att du kvalificeras som vaccinerad resenär.

Det är även viktigt att hålla ett öga på datumet för din vaccinering. Du måste ha fått din sista dos minst 14 dagar innan din flygresa (eller ditt ankomstdatum till Kanada om du reser landvägen eller sjövägen).

Att bevisa din vaccinstatus

För att bekräfta att du är helt vaccinerad måste du ha bevis på detta. Om det ursprungliga dokumentet inte är på engelska eller franska måste du tillhandahålla en certifierad översättning till ett av dessa språk. Översättningen måste vara stämplad eller inkludera medlemsnummer hos en professionell organisation. När du reser måste du ta med dig både originalet och översättningen, så se till att förvara dessa tillsammans.

Så använder du ArriveCAN

Precis som alla andra som reser till Kanada måste vaccinerade resenärer registrera uppgifter om sig själva och sin resa i ArriveCAN. Mobilappen finns tillgänglig för Android- och iOS-enheter och kan laddas ner från Google Play eller App Store. Om du inte har åtkomst till en Android- eller iOS-enhet, eller om du använder tekniska hjälpanordningar såsom en skärmläsare, kan du välja webbversionen av ArriveCAN. ArriveCAN-appen finns tillgänglig på engelska, franska och spanska.

Det finns ett fåtal undantag för resenärer som inte kan använda ArriveCAN. Till exempel: om du inte kan använda ArriveCAN på grund av en funktionsvariation, eller om ditt land begränsar åtkomst till appen eller webbsidan. Du kan även vara undantagen om åtkomst till sidan har störts i ett stort område, till exempel av en naturkatastrof eller annan avvikelse. Vissa kategorier av resenärer, såsom asylsökande eller omflyttade flyktingar, måste inte heller använda ArriveCAN.

När du skapar ett ArriveCAN-konto ombes du att skicka in uppgifter om dig själv och din resa. Detta måste ske senast 72 timmar innan din ankomst till Kanada. Du måste även skicka in bevis på din plan för karantän, även om helt vaccinerade resenärer vanligtvis inte måste sitta i karantän vid ankomst. Dock krävs en plan om du skulle få ett positivt test vid screening. Din möjlighet att komma in i landet som helt vaccinerad resenär bedöms vid ankomsten.

När du har genomfört din ArriveCAN-ansökan får du ett kvitto, i appen eller via e-post om du använder webbversionen. På kvittot bör du se en bokstav bredvid ditt namn, där ”I”, ”V” eller ”A” visar att ArriveCAN har registrerat din vaccinstatus.

Att resa med ovaccinerade barn

Även om du är helt vaccinerad kanske du reser med barn som är för små för att vara vaccinerade. Ovaccinerade barn som reser med dig måste visa upp ett covid-test innan ni stiger ombord flygplanet, eller innan er ankomst till Kanada om ni reser landvägen eller sjövägen. Godkända test för resenärer är:

 • ett negativt antigenprov inom 24 timmar av resan;
 • ett negativt molekylärt test inom 72 timmar av resan; eller
 • ett positivt molekylärt test mer än 10 men mindre än 180 dagar innan resan.

Vid gränsen

När du kommer fram till Kanada måste du uppvisa bevis på att du är berättigad att besöka landet. Du ska till exempel vara beredd att visa upp ditt ArriveCAN-kvitto samt ditt bevis på vaccination. Detta kan vara originaldokumentet eller en papperskopia. Dock godkänns inte digitala kopior. Du måste även visa upp testresultat för ovaccinerade barn som reser med dig samt dokument som visar din plan för karantän. Alla resedokument som du visar upp, såsom pass eller visum, måste stämma överens med uppgifterna som du har registrerat i ArriveCAN.

Screening efter ankomst

Att göra covid-19-test vid ankomst till landet var tidigare obligatoriskt för alla resenärer. Men enligt de nya reglerna behöver de flesta inte genomföra prover. Dock måste vissa vaccinerade resenärer göra prover som del av en slumpmässig screening-process.

När du kommer fram till den kanadensiska gränsen är det möjligt att du väljs ut för slumpmässig screening. Om du reser med ett ovaccinerat barn under 5 år måste även hen testas. Provet kan utföras av en tjänst på flygplatsen eller så kan du få ett hemtest att ta med dig. Om du reser till Kanada landvägen via USA får du alltid ett provkit.

Om du genomför provet på flygplatsen bör du få resultaten inom cirka 72 timmar. Om du får ett hemtest ska du ta provet inom 24 timmar enligt de inkluderade anvisningarna. Du bör få testresultatet inom fyra till sju dagar.

Om du flyger till Kanada kan du registrera dig i förväg hos testleverantörer på 16 kanadensiska flygplatser. Leverantörerna på Montreals och Quebecs flygplatser kräver inte att du registrerar dig i förväg, men om du reser till en annan flygplats kan du spara tid genom att registrera dig hos leverantören där. Se till att använda samma e-postadress som du angav när du skapade ditt ArriveCAN-konto.

Om du flyger till Abbotsford, Kelowna, Regina, Saskatoon, Vancouver eller Victoria är testleverantören LifeLabs. Om du flyger till Calgary, Edmonton, Halifax, Hamilton, Ottawa, St. John's, Waterloo, Billy Bishop Toronto City eller Toronto Pearson är testleverantören Switch Health. Dynacare är testleverantören för Winnipegs flygplats.

Även om det kan ta ett par dagar att få dina provresultat efter din ankomst måste du inte sitta i karantän så länge du inte har några symptom. Du måste bara sitta i karantän om provresultaten är positiva. Om du får positiva resultat måste du sitta i karantän i 10 dagar. Ovaccinerade barn som reser med dig måste sitta i karantän i 14 dagar även om de inte får positiva provresultat. Denna förlängda period speglar den ökade risken för infektion för ovaccinerade resenärer.

Offentliga hälsoåtgärder

Även om ditt covid-test är negativt och du inte har några symptom måste du följa vissa enkla offentliga riktlinjer under din tid i Kanada. Under de första 14 dagarna i landet måste du ha på dig en mask när du vistas på offentliga platser. Under denna period bör du även notera platserna du besöker och personerna du har nära kontakt med. Därtill ska du behålla papperskopior av ditt vaccinbevis samt provet du tog innan din ankomst till Kanada. Allt detta gäller under de första 14 dagarna i Kanada.

Oberoende av hur länge du vistas i Kanada ska du alltid följa de offentliga riktlinjerna och vara uppmärksam på symptom på covid-19. Det är möjligt att lokala riktlinjer skiljer sig från de övergripande reglerna. Därför bör du leta efter information om riktlinjer från lokala eller kommunala myndigheter. När det finns två regler som gäller för en situation ska du alltid ta det säkra före det osäkra och följa den strängare regeln.

Föränderliga riktlinjer

I och med att situationen med covid-19 förändras justeras även riktlinjerna som styr resor. För att säkerställa att du har gjort allt du behöver för att resa och att du inte bryter mot några regler ska du se till att du är medveten om alla aktuella regler för resor till Kanada och hålla ett öga på uppdateringar.

Skaffa rätt resetillstånd för Kanada

Om du har ett pass från ett land som är behörigt för kanadensiskt eTA som t.ex. Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Danmark, Sverige, Norge eller många andra eTA-behöriga länder, måste du erhålla ett godkänt eTA innan du reser till Kanada som turist, i affärer eller för ett medicinskt besök. Kom igång med din ansökan, annars gå till eTA-kraven för att läsa mer om kanadensiskt eTA

Ansök om kanadensiskt eTA