Krav för kanadensiskt eTA

Inträdes kraven i Kanada förändras

"Ifrån mitten på mars 2016 kommer du behöva ett kort om kanadensiskt uppehållstillstånd eller resedokument för permanenta medborgare, när de flyger till Kanada, annars kanske de inte får gå ombord planet.

Om du inte har ett kort för permanent uppehållstillstånd för närvarande, kontrollera då hur du ansöker om ett resedokument för permanenta medborgare.

Krav för kanadensiskt eTA

Vid besök i Kanada måste du alltid ha rätt resedokumentation och id, både för dig själv och för dina barn som kan tänkas resa med dig.

Det är transport-företagens ansvar, samt flygbolagens, att säkerställa att du har alla nödvändiga och giltiga resedokument. Om du inte har det kan du bli försenad eller kanske till och med nekas att gå ombord på planet.

Följande resedokument anses inte pålitliga och kan inte användas för att komma in i Kanada:

 • pass som utfärdats i Somalia,
 • pass som inte kan maskinläsas ifrån den Tjeckiska Republiken,
 • tillfälliga pass som utfärdats av Sydafrikanska Republiken och
 • provisoriska pass som utfärdats av Venezuela.

Hur länge är jag välkommen som besökande i Kanada?

Gränstjänstemannen vid den kanadensiska gränsen (POE = Port Of Entry) kommer avgöra hur länge du får stanna i landet. De flesta besökande är välkomna under sex månader ifrån datumet de anländer, men om tjänstemannen endast godkänner en kortare period, kommer datumet då du måste lämna Kanada att anges i ditt pass.

Om du vill stanna längre än den period som godkändes, då måste du ansöka om en förlängning, minst 30 dagar INNAN datumet för det angivna datumet för avresan.

Vad är ett eTA (Electronic Travel Authorization)?

eTA är ett nytt krav för utländska medborgare med visum-undantagsstatus och som planerar att resa till Kanada via flyg. Godkännandet är elektroniskt länkat till ditt pass och gäller i fem år, eller fram tills dess ditt pass utgår, vilket som kommer först.

Behöver jag ett eTA eller ett visum för resa till Kanada?

Beroende på i vilket land du är medborgare, kanske du inte behöver visum, men du behöver troligen ett eTA (Electroni Travel Authorization).

Transport-företag så som flygbolag ansvarar för att försäkra att du har all korrekt och giltig resedokumentation för inträde i Kanada. Om du inte har dessa dokument, inklusive eTA eller besöksvisum kan du bli försenad eller nekas att stiga ombord på planet.

Besökande ifrån följande länder behöver inte ett visum för att besöka Kanada (men måste ha ett eTA):

 • Medborgare i Andorra, Australien, Österrike, Bahamas, Barbados, Belgien, Brunei, Bulgarien, Chile, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Heliga Stolen (innehavare av ett pass eller resedokument utfärdat av Heliga Stolen), Ungern, Island, Irland, Israels nationellt, israeliskt pass, republiken i Lachten, Korea, Japan, Republiken, Liten, Japan huania (innehavare av ett biometriskt pass/e-pass utfärdat av Litauen), Luxemburg, Malta, Mexiko, Monaco, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Papua Nya Guinea, Polen (innehavare av ett biometriskt pass/e-pass utfärdat av Polen), Portugal, Rumänien, Samoa, San Marino, Singapore, Slovakien, Slovenien, Slovenien, Spanien utfärdar, Slovakien, Sloveniens pass, Solomonwitz, Spanien d av utrikesministeriet i Taiwan som inkluderar deras personnummer), Förenade Arabemiraten.
 • Brittiska medborgare och brittiska utomeuropeiska medborgare – En brittisk medborgare eller en brittisk utomeuropeisk medborgare som får återvända till Storbritannien.
 • Brittiska utomeuropeiska territorier, medborgare i – En medborgare i ett brittiskt utomeuropeiskt territorium vars medborgarskap härrör genom födelse, härkomst, registrering eller naturalisering i ett av de brittiska utomeuropeiska territorierna Anguilla, Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Falklandsöarna, Gibraltar, Montserrat, Pitcairn, St.
 • British National (Overseas) – innehavare av ett British National (Overseas) pass utfärdat av Storbritannien till personer födda, naturaliserade eller registrerade i Hong Kong.
 • British Subjects – innehavare av ett brittiskt subjektspass utfärdat av Storbritannien som innehåller observationen att innehavaren har uppehållsrätt i Storbritannien.
 • Hong Kong Special Administrative Region – innehavare av ett giltigt och existerande pass för Special Administrative Region utfärdat av Hong Kong Special Administrative Region i Folkrepubliken Kina.
 • Amerikanska medborgare och permanent bosatta – En amerikansk medborgare eller en person som lagligen har släppts in i USA för permanent uppehållstillstånd och som har sitt utlänningsregistreringskort (grönt kort) eller kan tillhandahålla andra bevis på permanent uppehållstillstånd.
 • Medborgare i följande länder som har haft ett kanadensiskt besöksvisum under de senaste 10 åren eller för närvarande innehar ett amerikanskt icke-immigrantvisum: Antigua och Barbuda, Argentina, Brasilien, Costa Rica, Marocko, Panama, Filippinerna, St. Kitts och Nevis, St. Lucia, St. Vincent och Grenadinerna, Seychellerna, Thailand, Trinidad och Tobago.

Hur ansöker jag om ett eTA?

Ansökan är en enkel Internet-process som bara tar några minuter. Du kommer att behöva ditt pass, ett kreditkort (Visa eller Mastercard) och en e-postadress. Ett kreditkort eftersom det medföljer en kostnad att behandla eTA-ansökan. Ansökan kommer att gälla upp till fem år efter utfärdandet.

Ansökningsformuläret för ett eTA finns/kommer att finnas tillgängligt på den här sidan.

Behövs det fortfarande ett visum om jag bara passerar igenom Kanada utan att stanna?

Om du är medborgare i ett land som inte har visum-undantagsstatus i Kanada, då måste du skaffa dig ett transit-visum för att passera igenom Kanada utan att stanna eller besöka. Det här krävs även om din genomresa kommer att ta kortare tid än 48 timmar, men det är kostnadsfritt med transit-visum. Fyll i ansökan för besöksvisum (Temporary Resident Visa) och välj transit-visum ifrån listan av alternativ i formuläret.

Om du har en visum-undantagsstatus och nu behöver ett eTA för att besöka Kanada, då behöver du också ett eTA för att passera igenom Kanada.

Du kanske inte behöver varken visum eller eTA om du reser till eller ifrån U.S.A. Om vissa utländska medborgare möter vissa krav, då kan TWOV-programmet (Transit Without Visa) och CTP-programmet (China Transit Program) låta dem passera igenom Kanada på väg till och ifrån U.S.A. utan ett kanadensiskt transit-visum.

Permanenta medborgare i Kanada

Om du är permanent medborgare i Kanada behöver du visa ditt kort för permanent medborgarskap på din återresa till Kanada, via kommersiellt fordon, så som flygplan, båt, tåg eller buss. Om du återvänder i ett privat fordon så som en bil som är registrerad i ditt namn, då måste annan dokumentation medföras för att vara giltig.

Om du planerar att lämna Kanada av någon anledning, kontrollera då att ditt kort för permanent medborgarskap inte utgår innan du återvänder. De flesta kort är giltiga i fem år, men kontrollera ändå för att undvika eventuella problem när du kommer tillbaka.

Avvisning

Vissa personer som vill resa till Kanada avvisas, med andra ord är de inte tillåtna att komma in i landet. Det finns ett antal anledningar som kan resultera i att du inte "är önskad", där bland inblandning i kriminell aktivitet, överträdelser av mänskliga rättigheter och deltagande i organiserad brottslighet.

Du kan också nekas inträde på grund av säkerhet, hälsa eller finansiella skäl.