Visum för Vancouver, British Columbia

Ändrat: Mar 14, 2023 | Tags: Kanada visum, Kanada eTA

Visum för Vancouver, British Columbia

Inledning

I den här artikeln kan du läsa information om att skaffa visum (eller eTA) för Vancouver och om vilken typ av resetillstånd du behöver. Innan din avresa till Kanada måste du ha giltigt visum eller eTA.

Visum och eTA: en översikt

Om du vill resa till Vancouver från ett annat land måste du ha giltiga dokument att uppvisa vid gränskontrollen. Följ den här länken för att ta reda på om resenärer från ditt land kan ansöka om eTA för att resa till Kanada.

Om ditt land inte står med på listan för viseringsundantag måste du ansöka om ett tillfälligt visum för att få tillstånd att resa till landet och stanna i upp till sex månader, enligt kontroll av en immigrationstjänsteman.

Kraven för att ansöka om tillfälligt visum (för besökare, ett ”visitor visa”) är:

 • Ett giltigt pass eller andra gällande resedokument;
 • God hälsa;
 • Inga immigrationsrelaterade domar eller annan kriminell aktivitet; samt
 • En giltig anledning att besöka Kanada, såsom att träffa familj, hantera tillgångar, bo i landet, arbeta, ha möten eller besöka som turist.

Enligt ett nytt immigrationskrav måste besökare från länder i programmet för viseringsundantag ha ett eTA (Electronic Travel Authorization). Detta gäller inte för personer som är fast bosatta i USA eller som reser med giltigt kanadensiskt visum. Resenärer som är undantagna från viseringskraven måste inte ha eTa för att resa till Kanada sjö- eller landvägen. Du kan ta reda på huruvida du behöver ett eTA genom att gå till webbsidan för Kanadas myndighet för immigration och medborgarskap.

Andra viktiga krav för att resa till Kanada

Hälso- och reseförsäkring

Om du planerar att besöka Vancouver är det en god idé att ha både hälso- och reseförsäkring. Du kan köpa försäkringarna i paket för att se till att du har skydd för hälsan, eventuella inställda flygresor, borttappat bagage eller, i värsta fall, repatriering.

Körkort

Om du planerar att hyra bill i Vancouver ska du ta med dig ditt körkort. Detta är ett krav om du vill hyra bil och körkortet kan även användas som legitimation.

Legitimation

Du måste inte bära med dig legitimation under hela tiden i Kanada, men det är en god idé att kopiera ditt nationella ID-kort, körkort och pass ifall du behöver legitimera dig. Då kan du lämna originalen på ditt boende och bära med dig kopiorna. Det är bra att ha med dig dokumenten om du skulle stannas av polisen, om du vill hyra en lägenhet eller göra andra saker som kräver att du legitimerar dig.

Kanadensiskt elektroniskt resetillstånd (eTA)

Ett kanadensiskt eTA är ett elektroniskt resetillstånd som gör det enklare att resa till Kanada för turism, tjänsteresor eller transitering. Den som vill besöka Kanada i under sex månader för turism, tjänsteresa eller transitering kan vara berättigad att använda ett eTA. Ett kanadensiskt eTA utfärdas i upp till fem år från datum för godkännande, eller tills passet löper ut (det datum som inträffar först).

Med ett kanadensiskt eTA kan personer med pass från ett av dussintals länder ansöka på nätet för att få resetillstånd utan att behöva visum för att resa till Vancouver.

Det finns många olika tillfällen då du kan ansöka om kanadensiskt eTA, från att gå på en släktings bröllop till att tala på en konferens. Dock finns det begränsningar för eTA. Om resetillståndet används på ett sätt som inte godkänts kan det återkallas från innehavaren. Alltså är det viktigt att du som vill ansöka om eTA ser till att du har ett godkänt syfte med din resa. 

Godkänd användning för tjänsteresor

Även om ett kanadensiskt eTA vanligtvis används för turism kan du även ansöka om eTa för tjänsteresor.

Med ett eTA kan resenärer besöka Kanada för att träffa affärskontakter, göra bouppteckningar eller förhandla om affärskontrakt. Även om ett kanadensiskt eTA inte är ett tillstånd att arbeta i landet kan det användas för affärsmöten. Om du ska resa till Vancouver för ett affärsmöte och vill använda eTA kan du ombes att tillhandahålla ytterligare dokumentation vid din eTA-ansökan eller när du kommer fram till den kanadensiska gränsen. Du måste då sannolikt bevisa att din huvudsakliga inkomstkälla kommer från ett land utanför Kanada och att din arbetsgivare har sin bas utanför Kanada. 

Det är även tillåtet att använda ett eTA för att besöka konferenser i Kanada. Om du använder ditt eTA för detta syfte kan tjänstemän från den kanadensiska migrationsmyndigheten be dig att bevisa att du inte är anställd i Kanada, och att du inte söker arbete där. 

Godkänd användning för turism

De flesta som använder eTA är turister. Som turist kan du till exempel använda eTA för sightseeing och för att besöka nära och kära.

Godkänd användning för transitering

Ett kanadensiskt eTA kan även användas för transitering, om du till exempel ska byta flygplan i Kanada på väg till ett resmål som ligger i ett annat land.

Otillåten användning

Även om det finns många godkända användningsområden för kanadensiskt eTA finns det vissa saker som inte tillåts.

Det är inte tillåtet att arbeta i Kanada med ett eTA. Även om du kan använda eTA för vissa affärsmässiga ändamål är det inte möjligt att söka anställning i landet med hjälp av eTA. Om du vill anställas i Kanada måste du istället ansöka om visum för att arbeta där. Detta är oberoende av om du vill flytta din karriär till Vancouver eller anställas tillfälligt. Om du inte har ett kanadensiskt visum kan du inte ta emot betalning för arbete du utför i Kanada.

Det är inte heller tillåtet att studera i Kanada med hjälp av eTA. Om du vill studera på en kanadensisk skola måste du istället skaffa visum. 

Krav som påverkar behörighet till kanadensiskt eTA

 1. Du kan endast använda ett eTA för att flyga till Kanada.
  1. Du får inte tidigare ha nekats inträde till Kanada och inte heller utvisats från landet. Om detta är fallet kommer du sannolikt att nekas eTA.
  2. Du måste ha ett elektroniskt pass.
  3. Du får inte bära på några mycket smittsamma sjukdomar såsom tuberkulos när du besöker Kanada eller när du ansöker om eTA.
  4. 5.    Du får inte ha fällande domar mot dig som rör allvarliga brott med skador på egendom eller personskador.

Processen för att ansöka om kanadensiskt eTA

För att kunna ansöka om eTA måste du ha ditt pass och information om din anställning. Det tar cirka 15 till 20 minuter per ansökan. Ansökningar behandlas och godkänns vanligtvis inom ett par minuter. Men på grund av ökade och automatiserade säkerhetskontroller är det möjligt att din ansökan flaggas för manuell granskning. Vid manuell granskning måste du skicka in ytterligare information eller dokumentation så att din eTA-ansökan kan behandlas. Om du inte skickar in informationen eller dokumenten som efterfrågas inom tidsramen som anges kommer din eTA-ansökan att nekas.

Om du är berättigad att resa med eTA kan du komma igång med din ansökan här.

Typer av visum och tillstånd för att resa till Kanada

Du kan endast ansöka om kanadensiskt eTA om du kommer från ett land som omfattas av programmet för viseringsundantag eller är fast bosatt i USA. Om du inte kommer från ett land som är del av programmet, och inte är amerikansk medborgare eller fast bosatt i USA måste du ha visum för att resa till Vancouver.

Turistvisum

Ett kanadensiskt turistvisum kallas för Temporary Resident Visa, eller TRV. Precis som med eTA är det möjligt att ansöka om TRV på nätet. Du kan även välja att ansöka med pappersblankett. En ansökan om turistvisum kräver mer information och medför längre behandlingstider än en eTA-ansökan.

Arbetstillstånd

Om du tänker arbeta i Kanada (tillfälligt eller tillsvidare) måste du ha ett arbetstillstånd utöver ditt eTA eller TRV. Innan du kan ansöka om ett arbetstillstånd måste du vanligtvis ha ett erbjudande från en kanadensisk arbetsgivare. Ibland är det dock möjligt att kringgå detta krav, beroende på ditt yrke och typen av arbete som du tänker utföra i Kanada.

Du kan ansöka om arbetstillstånd på nätet eller med pappersblankett. När du ansöker måste du bekräfta att du endast kommer att jobba hos den specifika arbetsgivaren som har erbjudit dig en roll samt att du kommer att lämna Kanada i slutet av anställningen.

Uppehållstillstånd för studerande

Ett uppehållstillstånd för studerande (eller ”study permit”) liknar ett arbetstillstånd. För att ansöka om uppehållstillstånd för studerande måste du även ha TRV eller eTA. Alla studerande måste ansöka om tillstånd. Det finns endast ett par undantag, såsom att gå på dagis.

Du kan ansöka om uppehållstillstånd för studerande på nätet eller med pappersblankett. Du måste intyga att du kommer att lämna Kanada i slutet av dina studier (såvida du inte senare får ett arbetstillstånd) samt att du har tillräckliga ekonomiska medel för att bo i Kanada.

Ansökningsprocessen för kanadensiskt visum

För att ansöka om kanadensiskt visum måste du följa ett antal steg. Du kan välja att ansöka på nätet eller med pappersblankett. I båda fallen måste du välja landet du söker från samt uppgifter om din behörighet för visum.

Ansök på nätet (behörighetsbegränsningar)

När du ansöker på nätet får du en guide med anvisningar att använda när du förbereder dokumenten och blanketterna som krävs för att skicka in din ansökan om kanadensiskt visum. Endast behöriga personer kan ansöka om kanadensiskt visum på nätet.

Ansök med pappersblankett

För att ansöka om kanadensiskt visum med pappersblankett måste du först ladda ner och skriva ut ansökningspaketet med alla relevanta blanketter som ska fyllas i. När du har fyllt i alla blanketter måste du betala en avgift för behandlingen av din visaansökan. När avgiften har betalats kan du skicka in din ansökan för behandling.

Om Vancouver – inför din resa

Vancouver är en kanadensisk kuststad som ligger i södra British Columbia. Det är en global storstad med en befolkning på cirka 612 000 invånare. Hela provinsen har sammanlagt runt 2 miljoner invånare. Cirka 52 % av befolkningen, huvudsakligen urinvånare, har ett förstaspråk annat än engelska, vilket gör Vancouver till en stad med god språklig och etnisk mångfald.

Vancouver är en stad som konsekvent rankas som en av världens ledare när det kommer till livskvalitet och levnadsvillkor (från 2014). Staden har varit värd för många olika internationella idrotter, som 2015 års FIFA Women World Cup och 2010 års vinter-OS. Vancouvers miljö kännetecknas av höghus med lägenheter som har gett staden utmärkelser såsom världens fjärde bästa levnadsvillkor år 2010.

När du besöker Vancouver kan du med fördel resa till olika delar av storstaden, träffa trevliga lokalbor och beundra den enastående arkitekturen. Eftersom Vancouver ligger vid kusten kan du även segla eller ro i havet. Du kan också shoppa i lyxiga butiker, vandra i North Shore Mountain-skogen eller titta på lokala parker såsom Stanley Park för att insupa djur och natur, vackra stränder och mer i ur, skur eller solsken.

Sammanfattning

När du besöker Vancouver kan du till exempel vandra eller cykla i bergen, åka på dagsturer till Bowen Island, ta vackra bilder av Joffre-sjöarna eller kanske beundra storstadens vackra miljö på natten.

Det är roligt och spännande att besöka Vancouver och här får du ett milt klimat, vacker natur och hög levnadsstandard i storstaden. Vancouver är känt som en regnig stad, men är i själva verket Kanadas näst ”torraste” stad efter Victoria. Under sommaren stiger temperaturen på dagen upp till cirka 25 grader.