Visa för Quebec City, Quebec

Ändrat: Jun 12, 2023 | Tags: Kanada visum, Kanada eTA

Visa for Quebec City, Quebec - Canada

Inledning

I den här artikeln kan du läsa om att skaffa visum för Quebec City, eller ett eTA om du är berättigad till det. Innan din avresa till Kanada måste du ha ett giltigt visum eller eTA för att få besöka Quebec City.

Visum och eTA i ett nötskal

En av de första sakerna du behöver veta inför ditt besök till Quebec City är att Kanadas krav för inresande har ändrats något sedan mars 2016. Om du är medborgare i ett land som är undantaget från viseringskraven (EU-länder, Australien och vissa andra länder) måste du ansöka om ett elektroniskt resetillstånd (Electronic Travel Authorisation, eTA) för att kunna flyga till Quebec City. Du måste även ha ett eTA för att resa genom en kanadensisk flygplats, men inte för att resa till Kanada sjö- eller landvägen. Kraven på resetillstånd för Kanada liknar nu de amerikanska kraven. De enda undantagen till de nya reglerna är amerikanska medborgare, personer med kanadensiskt visum och personer som är fast bosatta eller medborgare i Kanada (även personer med dubbla medborgarskap).

Det är enkelt att ansöka om eTA på nätet. Vanligtvis godkänns din ansökan inom ett par minuter. I vissa fall kan det ta längre tid, och då informeras du via e-post inom tre dagar samt får information om vilka åtgärder du behöver vidta för att få en godkänd ansökan. Du kan när som helst kontrollera status för din ansökan på nätet och uppdatera dina uppgifter om nödvändigt.

När du har fått ett godkänt eTA är det giltigt för ett obegränsat antal besök under högst sex månader, under fem år från datum för utfärdande eller tills passet löper ut. Utöver kravet på eTA gäller de gamla kraven för inträde. Du måste till exempel kunna visa att du har tillräckliga medel för ditt besök och planer att lämna landet innan slutet på din tillåtna tidsperiod.

Här hittar du en komplett lista på länder med viseringsundantag. Om du är bosatt i ett land som inte ingår i programmet för viseringsundantag måste du ha visum för att resa till Kanada, oberoende av syftet med resan och ditt resesätt.

Kanadensiskt Electronic Travel Authorization (eTA)

Ett kanadensiskt eTA är ett elektroniskt resetillstånd som används för att förenkla processen för att resa till Kanada för vanliga syften såsom turism, tjänsteresor och transitering. Personer som vill besöka Kanada i mindre än sex månader och som ska resa som turister, tjänsteresande, transiterande eller patienter som söker vård kan vara berättigade till att använda eTA. Ett kanadensiskt eTA utfärdas i upp till fem år från datum för godkännande, eller till passets utgångsdatum (det som infaller först).

Med ett kanadensiskt eTA kan personer med pass från ett av dussintals länder ansöka på nätet för att få resetillstånd utan att behöva visum för att resa till Quebec City.

Det finns många olika tillfällen då du kan ansöka om kanadensiskt eTA, från att gå på en släktings bröllop till att tala på en konferens. Dock finns det begränsningar för eTA. Om resetillståndet används på ett sätt som inte godkänts kan det återkallas från innehavaren. Alltså är det viktigt att du som vill ansöka om eTA ser till att du har ett godkänt syfte med din resa. 

Godkänd användning för tjänsteresor

Även om ett kanadensiskt eTA vanligtvis används för turism kan du även ansöka om eTa för tjänsteresor.

Med ett eTA kan resenärer besöka Kanada för att träffa affärskontakter, göra bouppteckningar eller förhandla om affärskontrakt. Även om ett kanadensiskt eTA inte är ett tillstånd att arbeta i landet kan det användas för affärsmöten. Om du ska resa till Quebec City för ett affärsmöte och vill använda eTA kan du ombes att tillhandahålla ytterligare dokumentation vid din eTA-ansökan eller när du kommer fram till den kanadensiska gränsen. Du måste då sannolikt bevisa att din huvudsakliga inkomstkälla kommer från ett land utanför Kanada och att din arbetsgivare har sin bas utanför Kanada. 

Det är även tillåtet att använda ett eTA för att besöka konferenser i Kanada. Om du använder ditt eTA för detta syfte kan tjänstemän från den kanadensiska migrationsmyndigheten be dig att bevisa att du inte är anställd i Kanada, och att du inte söker arbete där. 

Godkänd användning för turism

De flesta som använder eTA är turister. Som turist kan du till exempel använda eTA för sightseeing och för att besöka nära och kära.

Godkänd användning för transitering

Ett kanadensiskt eTA kan även användas för transitering, om du till exempel ska byta flygplan i Kanada på väg till ett resmål som ligger i ett annat land.

Otillåten användning

Även om det finns många godkända användningsområden för kanadensiskt eTA finns det vissa saker som inte tillåts.

Det är inte tillåtet att arbeta i Kanada med ett eTA. Även om du kan använda eTA för vissa affärsmässiga ändamål är det inte möjligt att söka anställning i landet med hjälp av eTA. Om du vill anställas i Kanada måste du istället ansöka om visum för att arbeta där. Detta är oberoende av om du vill flytta din karriär till Quebec City eller anställas tillfälligt. Om du inte har ett kanadensiskt visum kan du inte ta emot betalning för arbete du utför i Kanada.

Det är inte heller tillåtet att studera i Kanada med hjälp av eTA. Om du vill studera på en kanadensisk skola måste du istället skaffa visum. 

Krav som påverkar behörighet för kanadensiskt eTA

  1. Du kan endast använda ett eTA för att flyga till Kanada.
    1. Du får inte tidigare ha nekats inträde till Kanada och inte heller utvisats från landet. Om detta är fallet kommer du sannolikt att nekas eTA.
    2. Du måste ha ett elektroniskt pass.
    3. Du får inte bära på några mycket smittsamma sjukdomar såsom tuberkulos när du besöker Kanada eller när du ansöker om eTA.
    4. Du får inte ha fällande domar mot dig som rör allvarliga brott med skador på egendom eller personskador.

Processen för att ansöka om kanadensiskt eTA

För att kunna ansöka om eTA måste du ha ditt pass och information om din anställning. Det tar cirka 15 till 20 minuter per ansökan. Ansökningar behandlas och godkänns vanligtvis inom ett par minuter. Men på grund av ökade och automatiserade säkerhetskontroller är det möjligt att din ansökan flaggas för manuell granskning. Vid manuell granskning måste du skicka in ytterligare information eller dokumentation så att din eTA-ansökan kan behandlas. Om du inte skickar in informationen eller dokumenten som efterfrågas inom tidsramen som anges kommer din eTA-ansökan att nekas.

Om du är berättigad att resa med eTA kan du komma igång med din ansökan här.

Typer av visum och tillstånd för att resa till Kanada

Du kan endast ansöka om kanadensiskt eTA om du kommer från ett land som omfattas av programmet för viseringsundantag eller är fast bosatt i USA. Om du inte kommer från ett land som är del av programmet och inte är amerikansk medborgare eller fast bosatt i USA måste du ha visum för att resa till Quebec City.

Turistvisum

Ett kanadensiskt turistvisum kallas för Temporary Resident Visa, eller TRV. Precis som med eTA är det möjligt att ansöka om TRV på nätet. Du kan även välja att ansöka med pappersblankett. En ansökan om turistvisum kräver mer information och medför längre behandlingstider än en eTA-ansökan.

Arbetstillstånd

Om du tänker arbeta i Kanada (tillfälligt eller tillsvidare) måste du ha ett arbetstillstånd utöver ditt eTA eller TRV. Innan du kan ansöka om ett arbetstillstånd måste du vanligtvis ha ett erbjudande från en kanadensisk arbetsgivare. Ibland är det dock möjligt att kringgå detta krav, beroende på ditt yrke och typen av arbete som du tänker utföra i Kanada.

Du kan ansöka om arbetstillstånd på nätet eller med pappersblankett. När du ansöker måste du bekräfta att du endast kommer att jobba hos den specifika arbetsgivaren som har erbjudit dig en roll samt att du kommer att lämna Kanada i slutet av anställningen.

Uppehållstillstånd för studerande

Ett uppehållstillstånd för studerande (eller ”study permit”) liknar ett arbetstillstånd. För att ansöka om uppehållstillstånd för studerande måste du även ha TRV eller eTA. Alla studerande måste ansöka om tillstånd. Det finns endast ett par undantag, såsom att gå på dagis.

Du kan ansöka om uppehållstillstånd för studerande på nätet eller med pappersblankett. Du måste intyga att du kommer att lämna Kanada i slutet av dina studier (såvida du inte senare får ett arbetstillstånd) samt att du har tillräckliga ekonomiska medel för att bo i Kanada.

Ansökningsprocessen för kanadensiskt visum

För att ansöka om kanadensiskt visum måste du följa ett antal steg. Du kan välja att ansöka på nätet eller med pappersblankett. I båda fallen måste du välja landet du söker från samt uppgifter om din behörighet för visum.

Ansök på nätet (behörighetsbegränsningar)

När du ansöker på nätet får du en guide med anvisningar att använda när du förbereder dokumenten och blanketterna som krävs för att skicka in din ansökan om kanadensiskt visum. Endast behöriga personer kan ansöka om kanadensiskt visum på nätet.

Ansök med pappersblankett

För att ansöka om kanadensiskt visum med pappersblankett måste du först ladda ner och skriva ut ansökningspaketet med alla relevanta blanketter som ska fyllas i. När du har fyllt i alla blanketter måste du betala en avgift för behandlingen av din visaansökan. När avgiften har betalats kan du skicka in din ansökan för behandling.

Om Quebec City – inför din resa

Quebec City har funnits i mer än 400 år och är ett av Kanadas mest fascinerande resmål. Staden ligger vid St. Lawrence-floden och är byggd i charmigt kompakt skala jämfört med det vidsträckta landskapet i dess omgivning. Det gör att Quebec City passar perfekt som ett avslappnande men intressant resmål, såväl under sommarens soliga dagar som årets kyligaste månader.

Quebec City är antagligen Nordamerikas mest ”europeiska” resmål, vilket är passande eftersom det är Kanadas enda stad som är i princip 100 % fransktalande. Gamla Quebec City är fullpackad med historiska byggnader inom stadsmuren, och hotell Château Frontenac är det perfekta exemplet på kvarterens unika skönhet. Château Frontenac kallas ofta för världens mest fotade hotell. Den pampiga byggnaden har 600 rum på 18 våningar och enastående utsikter över staden.

Château Frontenac är imponerande nog, men om du vill få en ännu bättre vy kan du ta färjan över floden, till Levis. Även om färden på en kilometer bara tar 12 minuter får du ett helt annat perspektiv på gamla Quebec City, vars förtrollande ljus speglas i flodens vatten på kvällen.

En bit bort från Quebec City ligger Huron-Wendal Nation i Wendlake. Där får du en intressant inblick i ursprungsbefolkningens kultur och historia. Huron-Wendal-museet för dig tillbaka till 1600-talet genom dans, performance-konst och berättelser, samt visar upp ursprungsbefolkningens traditionella kunskaper genom utställningens föremål och artefakter.

Naturen är en stark kraft och en viktig del av Kanada. I närheten av Quebec City kan du till exempel besöka Montmorency Falls. Det är ett vattenfall som är 30 meter högre än Niagara och som endast ligger en kvart från centrala Quebec City. Du kan beundra vattenfallet från stranden, våga dig på en promenad över hängbron eller uppleva det med en gondoltur runt fallets grund (varning för stänk!).

Sammanfattning

Oberoende av om du är sugen på avslappnande, gammeldags charm, intressant historia eller vidsträckta landskap hittar du rätt i Quebec City, det perfekta resmålet året runt.