Visum för Montreal, Quebec

Ändrat: Dec 12, 2022 | Tags: Kanada visum, Kanada eTA

Visum för Montreal, Quebec

Inledning

I den här artikeln får du information om att skaffa visum för Montreal, eller ett eTA om du är berättigad till att använda det. Du måste ha giltigt visum eller eTA för att resa till Montreal innan din avresa till Kanada.

Visa och eTA: en översikt

För att flyga till, eller till och med via, en kanadensisk flygplats måste du ha ett visum eller elektroniskt resetillstånd (eTA). Det innebär att även om ditt ursprungliga resmål är en annan plats än Montreal (till exempel USA) måste du fortfarande ha giltigt visum eller eTA. Vilket av de två dokumenten du behöver beror på flera faktorer, såsom landet du reser från, ditt medborgarskap och ditt transportmedel.

Vanligtvis kan medborgare från territorier och länder med viseringsundantag resa genom eller besöka Kanada så länge de har ett giltigt pass och eTA för Montreal. Detta gäller så länge de inte stannar längre än sex månader. Vissa personer, såsom kanadensiska medborgare som bor i andra länder, fast bosatta i Kanada och vissa andra, behöver endast ett giltigt pass för att resa till Kanada. Följande är ett fåtal andra undantag till regeln om krav på visum:

 • Amerikanska medborgare
 • Personer som redan har tillfälligt kanadensiskt uppehållstillstånd
 • Vissa utländska diplomater
 • Franska medborgare som bor i Miquelon och St. Pierre
 • Flygbesättningar på kommersiella flyg
 • Personer som har visum för USA, som ska flyga till USA och vars flygplan endast stannar till i Kanada för att fylla på bränsle
 • Personer som reser via Kanada med flyg och som har visum för sina slutgiltiga resmål
 • Personer som är verksamma inom armén i ett land som ingår i lagen Visiting Forces Act
 • Personer med tillstånd för att arbeta eller studera och som återvänder till Kanada efter ett besök till USA eller Miquelon och St. Pierre

Även om du är undantagen från viseringskraven måste du ha ett eTA. Om du är bosatt i ett land som inte ingår i undantagen och vill resa till Montreal tillfälligt, till exempel om du ska arbeta och har arbetstillstånd eller ska resa som turist eller internationell studerande, ska du ansöka om TRV (Temporary Resident Visa). TRV är ett dokument som utfärdas av Canadian Immigration Visa Office, med kontor utanför Kanada. Dokumentet anger att personen med TRV uppfyller kraven för att få resa till Kanada som gäst. Dessa tillfälliga resetillstånd kan gälla en inresa eller flera inresor.

Kanadensiskt elektroniskt resetillstånd (Electronic Travel Authorization, eTA)

Ett kanadensiskt eTA är ett elektroniskt resetillstånd som används för att förenkla processen för att resa till Kanada för vanliga syften såsom turism, tjänsteresor och transitering. Personer som vill besöka Kanada i mindre än sex månader och som ska resa som turister, tjänsteresande, transiterande eller patienter som söker vård kan vara berättigade till att använda eTA. Ett kanadensiskt eTA utfärdas i upp till fem år från datum för godkännande, eller till passets utgångsdatum (det som infaller först).

Med ett kanadensiskt eTA kan personer med pass från ett av dussintals länder ansöka på nätet för att få resetillstånd utan att behöva visum för att resa till Montreal.

Det finns många olika tillfällen då du kan ansöka om kanadensiskt eTA, från att gå på en släktings bröllop till att tala på en konferens. Dock finns det begränsningar för eTA. Om resetillståndet används på ett sätt som inte godkänts kan det återkallas från innehavaren. Alltså är det viktigt att du som vill ansöka om eTA ser till att du har ett godkänt syfte med din resa. 

Godkänd användning för tjänsteresor

Även om ett kanadensiskt eTA vanligtvis används för turism kan du även ansöka om eTa för tjänsteresor.

Med ett eTA kan resenärer besöka Kanada för att träffa affärskontakter, göra bouppteckningar eller förhandla om affärskontrakt. Även om ett kanadensiskt eTA inte är ett tillstånd att arbeta i landet kan det användas för affärsmöten. Om du ska resa till Montreal för ett affärsmöte och vill använda eTA kan du ombes att tillhandahålla ytterligare dokumentation vid din eTA-ansökan eller när du kommer fram till den kanadensiska gränsen. Du måste då sannolikt bevisa att din huvudsakliga inkomstkälla kommer från ett land utanför Kanada och att din arbetsgivare har sin bas utanför Kanada.

Det är även tillåtet att använda ett eTA för att besöka konferenser i Kanada. Om du använder ditt eTA för detta syfte kan tjänstemän från den kanadensiska migrationsmyndigheten be dig att bevisa att du inte är anställd i Kanada, och att du inte söker arbete där.

Godkänd användning för turism

De flesta som använder eTA är turister. Som turist kan du till exempel använda eTA för sightseeing och för att besöka nära och kära.

Godkänd användning för transitering

Ett kanadensiskt eTA kan även användas för transitering, om du till exempel ska byta flygplan i Kanada på väg till ett resmål som ligger i ett annat land.

Otillåten användning

Även om det finns många godkända användningsområden för kanadensiskt eTA finns det vissa saker som inte tillåts.

Det är inte tillåtet att arbeta i Kanada med ett eTA. Även om du kan använda eTA för vissa affärsmässiga ändamål är det inte möjligt att söka anställning i landet med hjälp av eTA. Om du vill anställas i Kanada måste du istället ansöka om visum för att arbeta där. Detta är oberoende av om du vill flytta din karriär till Montreal eller anställas tillfälligt. Om du inte har ett kanadensiskt visum kan du inte ta emot betalning för arbete du utför i Kanada.

Det är inte heller tillåtet att studera i Kanada med hjälp av eTA. Om du vill studera på en kanadensisk skola måste du istället skaffa visum. 

Krav som påverkar behörighet för kanadensiskt eTA

 1. Du kan endast använda ett eTA för att flyga till Kanada.
 2. Du får inte tidigare ha nekats inträde till Kanada och inte heller utvisats från landet. Om detta är fallet kommer du sannolikt att nekas eTA.
 3. Du måste ha ett elektroniskt pass.
 4. Du får inte bära på några mycket smittsamma sjukdomar såsom tuberkulos när du besöker Kanada eller när du ansöker om eTA.
 5. Du får inte ha fällande domar mot dig som rör allvarliga brott med skador på egendom eller personskador.

Processen för att ansöka om kanadensiskt eTA

För att kunna ansöka om eTA måste du ha ditt pass och information om din anställning. Det tar cirka 15 till 20 minuter per ansökan. Ansökningar behandlas och godkänns vanligtvis inom ett par minuter. Men på grund av ökade och automatiserade säkerhetskontroller är det möjligt att din ansökan flaggas för manuell granskning. Vid manuell granskning måste du skicka in ytterligare information eller dokumentation så att din eTA-ansökan kan behandlas. Om du inte skickar in informationen eller dokumenten som efterfrågas inom tidsramen som anges kommer din eTA-ansökan att nekas.

Om du är berättigad att resa med eTA kan du komma igång med din ansökan här.

Typer av visum och tillstånd för att resa till Kanada

Du kan endast ansöka om kanadensiskt eTA om du kommer från ett land som omfattas av programmet för viseringsundantag eller är fast bosatt i USA. Om du inte kommer från ett land som är del av programmet för viseringsundantag och inte är amerikansk medborgare eller fast bosatt i USA måste du ha visum för att resa till Montreal.

Turistvisum

Ett kanadensiskt turistvisum kallas för Temporary Resident Visa, eller TRV. Precis som med eTA är det möjligt att ansöka om TRV på nätet. Du kan även välja att ansöka med pappersblankett. En ansökan om turistvisum kräver mer information och medför längre behandlingstider än en eTA-ansökan.

Arbetstillstånd

Om du tänker arbeta i Kanada (tillfälligt eller tillsvidare) måste du ha ett arbetstillstånd utöver ditt eTA eller TRV. Innan du kan ansöka om ett arbetstillstånd måste du vanligtvis ha ett erbjudande från en kanadensisk arbetsgivare. Ibland är det dock möjligt att kringgå detta krav, beroende på ditt yrke och typen av arbete som du tänker utföra i Kanada.

Du kan ansöka om arbetstillstånd på nätet eller med pappersblankett. När du ansöker måste du bekräfta att du endast kommer att jobba hos den specifika arbetsgivaren som har erbjudit dig en roll samt att du kommer att lämna Kanada i slutet av anställningen.

Uppehållstillstånd för studerande

Ett uppehållstillstånd för studerande (eller ”study permit”) liknar ett arbetstillstånd. För att ansöka om uppehållstillstånd för studerande måste du även ha TRV eller eTA. Alla studerande måste ansöka om tillstånd. Det finns endast ett par undantag, såsom att gå på dagis.

Du kan ansöka om uppehållstillstånd för studerande på nätet eller med pappersblankett. Du måste intyga att du kommer att lämna Kanada i slutet av dina studier (såvida du inte senare får ett arbetstillstånd) samt att du har tillräckliga ekonomiska medel för att bo i Kanada.

Ansökningsprocessen för kanadensiskt visum

För att ansöka om kanadensiskt visum måste du följa ett antal steg. Du kan välja att ansöka på nätet eller med pappersblankett. I båda fallen måste du välja landet du söker från samt uppgifter om din behörighet för visum.

Ansök på nätet (behörighetsbegränsningar)

När du ansöker på nätet får du en guide med anvisningar att använda när du förbereder dokumenten och blanketterna som krävs för att skicka in din ansökan om kanadensiskt visum. Endast behöriga personer kan ansöka om kanadensiskt visum på nätet.

Ansök med pappersblankett

För att ansöka om kanadensiskt visum med pappersblankett måste du först ladda ner och skriva ut ansökningspaketet med alla relevanta blanketter som ska fyllas i. När du har fyllt i alla blanketter måste du betala en avgift för behandlingen av din visaansökan. När avgiften har betalats kan du skicka in din ansökan för behandling.

Om Montreal – inför din resa

Montreal är en kanadensisk storstad som rymmer riklig mångfald. Här blandas svunna tiders kultur med modern välfärd, likt Wien i Österrike. Alltså har staden gott om saker att bjuda på för såväl historieintresserade resenärer som yngre besökare som vill roa sig.

Det finns en hel del att göra och se i Montreal. Här finns det marknader, nattliv, multikulturella områden, musikfestivaler och mer. Här ligger även Kanadas största kyrka, St. Joseph’s Oratory. Dock ligger kyrkan i stadens västra del, så det kan ta dig en stund att ta dig dit om du vill besöka den.

Den bästa tiden på året att besöka Montreal är under den korta våren, som börjar tidigt i maj eller i slutet av april. Under denna tid är det vanligtvis plusgrader i staden, och samtidigt slipper du sommarens folkmassor. Om det är första gången du besöker Montreal, eller om du inte känner till staden väl, rekommenderar vi inte att du själv kör genom staden. Det kan nämligen vara riktigt klurigt. Men som tur är finns det ett välfungerande tunnelbanesystem.

Kanada är ett snöigt land. Därför finns de folktätaste områdena vid landets södra gräns. Och därför är vintern inte den bästa tiden att besöka landet. Med det sagt går Kanada självklart inte i ide under vintern. I själva verket finns det många saker som händer under årets kallaste månader. Till exempel kan du besöka Mount Royal, som är lika livligt på vintern som under sommaren. Mount Royal är en kulle som räknas som en av Montreals största kulturskatter och som designats av samma person som skapade Central Park i New York.

Sammanfattning

Hur trevlig din resa till Montreal blir beror på när på året du besöker staden och hur väl du har planerat din resa. Glöm inte att du behöver rätt sorts resetillstånd för att besöka Montreal. Du vill ju inte fastna vid gränskontrollen på grund av en överträdelse som lätt kan undvikas.