Visa för Toronto, Ontario

Ändrat: Sep 04, 2023 | Tags: Kanada visum, Kanada eTA

Visa för Toronto, Ontario

Inledning

I den här artikeln kan du läsa om att skaffa visum eller ett elektroniskt resetillstånd för att resa till Toronto. Du måste ha ett giltigt visum eller eTA innan din avresa till Kanada.

Visum och eTA: en översikt

För att se till att din resa går så smidigt som möjligt bör du se över vilka krav som gäller för att få ett resetillstånd till Kanada. Sedan ska du ansöka om ett elektroniskt resetillstånd (eTA) eller visum inför din resa till Toronto. Detta gäller för personer från länder som är undantagna viseringskraven, även för mellanlandning. Följande personer måste inte ansöka om eTA eller visum: amerikanska medborgare, kanadensiska medborgare, personer med giltigt kanadensiskt visum, personer med dubbla medborgarskap och personer som är fast bosatta i Kanada. Om du ska ansöka om eTA har vi goda nyheter: ansökan godkänns vanligtvis inom ett par minuter, och du kan ansöka på nätet. När du fått ditt eTA är det giltigt i fem år eller så länge ditt pass är giltigt (datumet som inträffar först).

När du har ett eTA kan du besöka Kanada så ofta du vill under en bestämd tidsperiod, vanligtvis sex månader. Det finns fler än 50 länder som är del av det kanadensiska eTA-programmet (programmet för viseringsundantag). Du kan resa med eTA för turism, tjänsteresor, sjukvård och transitering. Resenärer som inte är berättigade till eTA, som nekas eTA eller som vill besöka Kanada för andra anledningar måste ansöka om rätt typ av visum för Toronto.

Kanadensiskt Electronic Travel Authorization (eTA)

Ett kanadensiskt eTA är ett elektroniskt resetillstånd som används för att förenkla processen för att resa till Kanada för vanliga syften såsom turism, tjänsteresor och transitering. Personer som vill besöka Kanada i mindre än sex månader och som ska resa som turister, tjänsteresande, transiterande eller patienter som söker vård kan vara berättigade till att använda eTA. Ett kanadensiskt eTA utfärdas i upp till fem år från datum för godkännande, eller till passets utgångsdatum (det som infaller först).

Med ett kanadensiskt eTA kan personer med pass från ett av dussintals länder ansöka på nätet för att få resetillstånd utan att behöva visum för att resa till Toronto.

Det finns många olika tillfällen då du kan ansöka om kanadensiskt eTA, från att gå på en släktings bröllop till att tala på en konferens. Dock finns det begränsningar för eTA. Om resetillståndet används på ett sätt som inte godkänts kan det återkallas från innehavaren. Alltså är det viktigt att du som vill ansöka om eTA ser till att du har ett godkänt syfte med din resa. 

Godkänd användning för tjänsteresor

Även om ett kanadensiskt eTA vanligtvis används för turism kan du även ansöka om eTa för tjänsteresor.

Med ett eTA kan resenärer besöka Kanada för att träffa affärskontakter, göra bouppteckningar eller förhandla om affärskontrakt. Även om ett kanadensiskt eTA inte är ett tillstånd att arbeta i landet kan det användas för affärsmöten. Om du ska resa till Toronto för ett affärsmöte och vill använda eTA kan du ombes att tillhandahålla ytterligare dokumentation vid din eTA-ansökan eller när du kommer fram till den kanadensiska gränsen. Du måste då sannolikt bevisa att din huvudsakliga inkomstkälla kommer från ett land utanför Kanada och att din arbetsgivare har sin bas utanför Kanada.

Det är även tillåtet att använda ett eTA för att besöka konferenser i Kanada. Om du använder ditt eTA för detta syfte kan tjänstemän från den kanadensiska migrationsmyndigheten be dig att bevisa att du inte är anställd i Kanada, och att du inte söker arbete där. 

Godkänd användning för turism

De flesta som använder eTA är turister. Som turist kan du till exempel använda eTA för sightseeing och för att besöka nära och kära.

Godkänd användning för transitering

Ett kanadensiskt eTA kan även användas för transitering, om du till exempel ska byta flygplan i Kanada på väg till ett resmål som ligger i ett annat land.

Otillåten användning

Även om det finns många godkända användningsområden för kanadensiskt eTA finns det vissa saker som inte tillåts.

Det är inte tillåtet att arbeta i Kanada med ett eTA. Även om du kan använda eTA för vissa affärsmässiga ändamål är det inte möjligt att söka anställning i landet med hjälp av eTA. Om du vill anställas i Kanada måste du istället ansöka om visum för att arbeta där. Detta är oberoende av om du vill flytta din karriär till Toronto eller anställas tillfälligt. Om du inte har ett kanadensiskt visum kan du inte ta emot betalning för arbete du utför i Kanada.

Det är inte heller tillåtet att studera i Kanada med hjälp av eTA. Om du vill studera på en kanadensisk skola måste du istället skaffa visum. 

Krav som påverkar behörighet för kanadensiskt eTA

  1. Du kan endast använda ett eTA för att flyga till Kanada.
    1. Du får inte tidigare ha nekats inträde till Kanada och inte heller utvisats från landet. Om detta är fallet kommer du sannolikt att nekas eTA.
    2. Du måste ha ett elektroniskt pass.
    3. Du får inte bära på några mycket smittsamma sjukdomar såsom tuberkulos när du besöker Kanada eller när du ansöker om eTA.
    4. Du får inte ha fällande domar mot dig som rör allvarliga brott med skador på egendom eller personskador.

Processen för att ansöka om kanadensiskt eTA

För att kunna ansöka om eTA måste du ha ditt pass och information om din anställning. Det tar cirka 15 till 20 minuter per ansökan. Ansökningar behandlas och godkänns vanligtvis inom ett par minuter. Men på grund av ökade och automatiserade säkerhetskontroller är det möjligt att din ansökan flaggas för manuell granskning. Vid manuell granskning måste du skicka in ytterligare information eller dokumentation så att din eTA-ansökan kan behandlas. Om du inte skickar in informationen eller dokumenten som efterfrågas inom tidsramen som anges kommer din eTA-ansökan att nekas.

Om du är berättigad att resa med eTA kan du komma igång med din ansökan här.

Typer av visum och tillstånd för att resa till Kanada

Du kan endast ansöka om kanadensiskt eTA om du kommer från ett land som omfattas av programmet för viseringsundantag eller är fast bosatt i USA. Om du inte kommer från ett land som är del av programmet, och inte är amerikansk medborgare eller fast bosatt i USA måste du ha visum för att resa till Toronto.

Turistvisum

Ett kanadensiskt turistvisum kallas för Temporary Resident Visa, eller TRV. Precis som med eTA är det möjligt att ansöka om TRV på nätet. Du kan även välja att ansöka med pappersblankett. En ansökan om turistvisum kräver mer information och medför längre behandlingstider än en eTA-ansökan.

Arbetstillstånd

Om du tänker arbeta i Kanada (tillfälligt eller tillsvidare) måste du ha ett arbetstillstånd utöver ditt eTA eller TRV. Innan du kan ansöka om ett arbetstillstånd måste du vanligtvis ha ett erbjudande från en kanadensisk arbetsgivare. Ibland är det dock möjligt att kringgå detta krav, beroende på ditt yrke och typen av arbete som du tänker utföra i Kanada.

Du kan ansöka om arbetstillstånd på nätet eller med pappersblankett. När du ansöker måste du bekräfta att du endast kommer att jobba hos den specifika arbetsgivaren som har erbjudit dig en roll samt att du kommer att lämna Kanada i slutet av anställningen.

Uppehållstillstånd för studerande

Ett uppehållstillstånd för studerande (eller ”study permit”) liknar ett arbetstillstånd. För att ansöka om uppehållstillstånd för studerande måste du även ha TRV eller eTA. Alla studerande måste ansöka om tillstånd. Det finns endast ett par undantag, såsom att gå på dagis.

Du kan ansöka om uppehållstillstånd för studerande på nätet eller med pappersblankett. Du måste intyga att du kommer att lämna Kanada i slutet av dina studier (såvida du inte senare får ett arbetstillstånd) samt att du har tillräckliga ekonomiska medel för att bo i Kanada.

Ansökningsprocessen för kanadensiskt visum

För att ansöka om kanadensiskt visum måste du följa ett antal steg. Du kan välja att ansöka på nätet eller med pappersblankett. I båda fallen måste du välja landet du söker från samt uppgifter om din behörighet för visum.

Ansök på nätet (behörighetsbegränsningar)

När du ansöker på nätet får du en guide med anvisningar att använda när du förbereder dokumenten och blanketterna som krävs för att skicka in din ansökan om kanadensiskt visum. Endast behöriga personer kan ansöka om kanadensiskt visum på nätet.

Ansök med pappersblankett

För att ansöka om kanadensiskt visum med pappersblankett måste du först ladda ner och skriva ut ansökningspaketet med alla relevanta blanketter som ska fyllas i. När du har fyllt i alla blanketter måste du betala en avgift för behandlingen av din visaansökan. När avgiften har betalats kan du skicka in din ansökan för behandling.

Om Toronto – inför din resa

Från hisnande vattenfall och naturreservat till grandiosa byggnader och spektakulärt marint liv: Ontario har något att erbjuda varje resenär. Här ligger Kanadas största stad, Toronto, och landets huvudstad, Ottawa. Ontario har även gott om andra juveler som den äventyrslystna resenären får chansen att upptäcka. 

Praktfulla vattenfall

Om du reser till Kanada är ett besök till de världsberömda Niagarafallen ett måste. Det största av de tre Niagarafallen kallas för Horseshoe-vattenfallet. Det imponerande naturmonumentet har en 57 meter hög kaskad av vatten som dundrar mellan Kanada och USA. Niagarafallen är lätta att hitta och ligger vid staden som delar dess namn: Niagara Falls. Här kan du insupa otroliga vyer när du promenerar längs passets kant och ta imponerande bilder eller helt enkelt förundras över naturens kraft och skönhet.

Parliament Hill

Från naturens prakt till människans bedrifter: Parliament Hill erbjuder en kunglig utsikt med kanontorn och spiror. Det mest välkända tornet kallas för Peace Tower och sträcker sig 90 meter upp i luften med den ståtliga senaten och parlamentet på vardera sida. Från Parliament Hill kan du blicka ut över Ottawa-floden, slappna av och insupa den historiska atmosfären.

Naturparker

Kanada är känt för sina naturparker, som rankas bland världens vackraste. Om du är sugen på att paddla kanot eller vandra med otroliga vyer har Ontarios nationalparker mycket att bjuda på. Georgian Bay Islands-nationalparken och Fathom Five National Marine-parken passar perfekt för äventyr på vattnet, som dykning och segling. I Algonquin, Killarney-provinsens parker, French River och på Bruce-halvön finns det mängder av vackra skogsområden och sjöar.

Livet under ytan

Om du vill få se valrossar, sjölejon, delfiner eller till och med späckhuggare måste du boka in MarineLand i schemat. Det är det perfekta resmålet för familjer, och du kan även få chansen att se vitvalar vid Arctic Cove. Därtill har parken spännande åkturer, som Sky Screamer, som sträcker sig 137 meter upp för äventyrslystna besökare som vill få en extra dos adrenalin.

Konst

Om du är konstintresserad rekommenderar vi Ontarios Art Gallery, där du kan beundra samlingen med fokus på afrikansk och oceanisk konst. Här finns det även verk från renässansen och barocktiden samt intressant modern konst. Därtill kan du utforska galleriets workshops och dess utförliga bibliotek. Här kan du besöka världskända utställningar som regelbundet visas upp.

CN Tower

CN Tower kan ses från hela staden och väcks till liv på kvällen när tornet lyser upp som en enorm fyr. För att uppleva byggnaden på riktigt gäller det att bege sig längst upp. Du kan ta en hiss direkt till observationsvåningen och restaurangen, där du kan beundra utsikten över staden och Ontario-sjön. Om du har turen på din sida kanske du till och med kan se de dundrande Niagarafallen. På kvällen erbjuds en helt ny upplevelse och chansen att blicka ut över stadens miljontals ljuskällor i olika färger. CN Tower är en av Kanadas mest ikoniska sevärdheter och ett måste på ditt kanadensiska äventyr.

Sammanfattning

Ontario har något för alla. Här får du möjligheten att uppleva naturens under, människans mästerverk och spännande kombinationer av de båda. Ett besök till vackra Ontario blir garanterat ett minne för livet.