Att resa till Kanada som fast bosatt

Ändrat: May 15, 2023 | Tags: Kanada eTA ansökningsformulär, Permanent boende

De flesta som reser till Kanada behöver visum eller elektroniskt resetillstånd (Electronic Travel Authorization, eTA), som visar att de är undantagna viseringskraven. Det vanligaste undantaget gäller för kanadensiska medborgare och personer som är fast bosatta i landet. Den som är fast bosatt i Kanada kan visa detta genom ett uppehållstillstånd (Permanent Resident Card, eller PR-kort). Men om du inte har ett PR-kort innebär det inte att du inte längre är fast bosatt. Om du är fast bosatt i Kanada men inte har ett PR-kort har du två alternativ när du reser till landet. Du kan läsa om dessa nedan.

Att uppfylla kraven för fast bosatta

Om du inte har ett PR-kort inför din resa till Kanada kan du skaffa ett dokument som kallas för Permanent Resident Travel Document (PRTD). Ett PRTD låter dig resa till Kanada utan visum, precis som ett PR-kort. Dock gäller det endast för en inresa till landet. När du väl är tillbaka i Kanada kan du ansöka om ett PR-kort att använda för framtida resor.

För att vara berättigad till ett PRTD måste du uppfylla vissa krav för fast bosatta. För att uppfylla dessa krav måste du ha tillbringat totalt 730 dagar i Kanada under de senaste fem åren. Dessa 730 dagar måste inte vara sammanhängande utan kan vara uppdelade på flera olika besök. I vissa fall kan tid som tillbringats utanför Kanada räknas, till exempel om du varit på en tjänsteresa. Tid i utlandet kan även räknas om du arbetar för regeringen eller kommunen, eller om du rest med en make eller maka, partner eller förälder som är kanadensisk medborgare eller fast bosatt och som arbetar för ett kanadensiskt företag eller den kanadensiska regeringen.

Du kan ansöka om ett PRTD på ett kanadensiskt centrum för visumansökningar. Ansökningsavgiften för dokumentet är 50 $. Om din ansökan nekas (till exempel om du inte uppfyller kravet på vistelse i landet) har du 60 dagar på dig att överklaga beslutet. Om du inte överklagar förlorar du din status som fast bosatt i slutet av denna tidsperiod.

Vad händer om jag inte uppfyller kraven på vistelse?

Om du inte uppfyller kraven på vistelse kan du inte resa till Kanada med status ”fast bosatt”. Dock är det möjligt att du kan resa till landet med visum eller eTA, precis som andra resenärer från ditt land.

För att resa till Kanada med visum eller eTA måste du avsäga dig din status som fast bosatt. Detta är en frivillig process då du anger att du inte vill ha kvar din status som fast bosatt i Kanada. I detta fall måste du inte besöka centret för viseringsansökningar. Istället kan du helt enkelt ladda ner blanketterna och skicka in dem med posten. När du har bekräftat att du inte längre är fast bosatt i Kanada kan du ansöka om eTA eller visum precis som andra som vill resa till Kanada.

Att avsäga dig din status som fast bosatt är ett stort steg, men det är ett bra alternativ om du inte uppfyller kraven på vistelse i landet eller inte längre tänker vara bosatt i Kanada. Då är det inte längre möjligt att resa till Kanada utan att ansöka om ett PRTD eller avsäga dig din status som fast bosatt. Processen för att avsäga dig din status som fast bosatt är enklare, snabbare och billigare än att ansöka om ett PRTD, avvisas och vänta på att perioden för överklagande löper ut.

Oberoende av om du är fast bosatt i Kanada och inte längre har ett PR-kort eller om du vill bosätta dig i ett annat land finns det alternativ för att resa till Kanada. För att se till att din resa, och framtida resor, går så smidigt som möjligt måste du helt enkelt välja alternativet som passar dig.