Medborgare i tretton länder läggs till på listan över berättigade till eTA från Kanada

Ändrat: nov 15, 2023 | Etiketter: Kanada eTA Behörighet, Kanada eTA Ansökningsformulär

Kanada fortsätter att vara ett populärt resmål för personer över hela världen, oavsett om de är turister, affärsmän eller nära och kära som återförenas med sina familjer. Som en del av sitt åtagande att förbättra immigrationstjänsterna försöker Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) ständigt att göra dessa program mer effektiva och rättvisa.

Den 6 juni 2023 avslöjade IRCC att 13 nya länder inkluderats i programmet för elektroniska resetillstånd (eTA). Från och med nu kan resenärer från dessa länder som antingen har haft ett kanadensiskt visum under de senaste 10 åren eller för närvarande har ett giltigt amerikanskt visum för icke-immigranter ansöka om ett eTA istället för ett traditionellt visum för flygresor till Kanada. Från och med idag är personer från följande länder berättigade att ansöka:

 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Costa Rica
 • Marocko
 • Panama
 • Filippinerna
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • Vincent och Grenadinerna
 • Seychellerna
 • Thailand
 • Trinidad och Tobago
 • Uruguay

Varför är denna uppdatering viktig för dessa resenärer?

IRCC:s införande av detta initiativ för viseringsfria flygresor förväntas göra det enklare, billigare och snabbare för tusentals besökare att resa till Kanada. De kommer nu att kunna stanna i Kanada i upp till sex månader för antingen affärer eller fritid. Detta initiativ förväntas stimulera Kanadas ekonomi genom att främja turism och internationell affärsverksamhet och skapa starkare band med dessa länder, samtidigt som säkerheten i Kanada upprätthålls.

Varför lade IRCC till dessa tretton länder?

IRCC:s strategiska beslut förväntas också leda till att tusentals ansökningar avleds från det traditionella systemet för viseringshandläggning, vilket förbättrar den övergripande effektiviteten och gynnar alla sökande.

Vad händer om en resenär redan har ett giltigt Kanada-visum?

De som redan har ett giltigt visum kan fortsätta att använda det för resor till Kanada, men personer som inte är berättigade till en eTA eller som reser till Kanada landvägen eller sjövägen (t.ex. med bil, buss, tåg eller båt, inklusive kryssningsfartyg) kommer fortfarande att behöva ett besöksvisum. Information om behörighet för eTA och ansökningsförfaranden finns på sidan om hur man ansöker.

Vad är eTA för Kanada?

Electronic Travel Authorization (eTA) är en digital resehandling som krävs för de flesta viseringsbefriade resenärer som avser att resa eller transitera genom Kanada med flyg. Det underlättar för kanadensiska tjänstemän att göra en preliminär kontroll av flygresenärer, främst som en försiktighetsåtgärd före resan. Denna onlineansökan kräver en behandlingsavgift på CAN$7, och i de flesta fall är godkännandet automatiserat och tas emot inom några minuter. Grundläggande förutsättningar för att ansöka om en eTA inkluderar ett giltigt pass, ett kreditkort, en e-postadress och tillgång till internet.

När började vad?

Sedan starten den 1 augusti 2015 har eTA-programmet utfärdat nästan 20,9 miljoner eTA. I april 2017 utvidgade Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) eTA-programmets räckvidd ytterligare till att omfatta berättigade resenärer från Brasilien, Bulgarien och Rumänien. Senare samma år avskaffades visumkraven helt för alla medborgare i Bulgarien och Rumänien. Från och med idag kan berättigade brasilianska medborgare fortsätta att dra nytta av viseringsfria flygresor till Kanada.

Hur kommer förändringarna att påverka programmet?

Under nästa år räknar Kanada med att ta emot ytterligare 200 000 besökare från dessa 13 länder, vilket motsvarar en ökning med 20 %. Under det kommande årtiondet beräknas dessutom den förväntade ökningen av resenärer från dessa länder generera nästan 160 miljoner dollar i ytterligare turistintäkter.