Vad är Kanadas NEXUS-program?

Ändrat: aug 07, 2023 | Etiketter: Kanada eTA, Inträdeskrav för Kanada

Om du regelbundet besöker Kanada vill du säkert minska tiden du tillbringar vid gränsen. Det kan du göra genom att använda NEXUS-programmet. Det är ett gemensamt amerikanskt-kanadensiskt program för snabbare kontroller vid gränsen, som godkänner vissa resenärer i förväg. Dessa resenärer kan då använda reserverade filer vid inresa landvägen och specifika områden på flygplatser.

Det kräver lite extra ansträngning att kvalificera dig för NEXUS, men det kan bespara dig mycket tid när du reser till Kanada eller USA, särskilt om du ofta reser dit.

Vem är berättigad att använda NEXUS?

För att kunna ansöka om NEXUS måste du vara medborgare eller fast bosatt i ett av de kvalificerade länderna. Detta innefattar medborgare eller fast bosatta i Kanada eller USA. Dock är även mexikanska medborgare som har Viajero Confiable-medlemskap berättigade att ansöka. Ansökan kostar 50 $ för en vuxen sökande.

NEXUS-godkännande

Att ansöka om NEXUS garanterar inte att du godkänns. För att få ditt NEXUS-medlemskap måste du genomgå en kontroll av din immigrationsstatus samt en säkerhetskontroll. När detta har genomförts kommer du att intervjuas av både den kanadensiska gränsmyndigheten (Canada Border Services Agency, CBSA) samt dess amerikanska motsvarighet (US Customs and Border Protection, CBP). Om denna fas genomförs korrekt bör du få ditt NEXUS-kort.

Att förnya ditt NEXUS-kort

Ditt NEXUS-kort är giltigt i fem år från utfärdandedatum. Processen för förnyelse börjar cirka sex månader innan kortet löper ut och kan innebära att du måste genomgå en andra intervju.

Att använda ditt NEXUS-kort

När du har fått ditt kort kan du använda det för att resa till Kanada (eller USA) med flyg, fordon eller fartyg. I den här artikeln kan du läsa om att använda ditt NEXUS-kort för att resa till Kanada. Processen för att resa till USA är snarlik, men inte identisk. Innan du reser till Kanada måste du aktivera ditt NEXUS-kort på nätet.

Att resa till Kanada flygvägen

Du kan använda ditt NEXUS-kort när du flyger till Kanada så länge du flyger till en flygplats som är del av programmet. De exakta NEXUS-tjänsterna som är tillgängliga varierar något beroende på flygplatsen. Den vanligaste tjänsten är ett bås med ansiktsigenkänning. Tjänsten sker genom självbetjäning och finns tillgänglig på följande flygplatser:

  • Billy Bishop Toronto City
  • Calgary International
  • Edmonton International
  • Halifax Stanfield International
  • Montreal-Trudeau International
  • Ottawa Macdonald-Cartier International
  • Toronto Pearson International
  • Vancouver International

Det finns även NEXUS-e-portar (eGates) på följande flygplatser: Toronto Pears International (terminal 1) och Winnipeg James Armstrong Richardson International.

Dessa bås och e-portar låter dig bekräfta din identitet genom självbetjäning. Båset eller e-porten tar en bild av dig och ger dig ett utskrivet kvitto som du kan ta med dig till gränskontrollen. Den första gången du använder ett NEXUS-bås eller en NEXUS-e-port måste du skanna ditt pass för att verifiera din identitet. Om båset eller porten inte fungerar kan du vända dig till disken för speciella tjänster.

Om du har med dig mer än 10 000 kanadensiska dollar (eller motsvarande i annan valuta eller värdepapper) är det inte möjligt att använda ett NEXUS-bås eller en e-port.

Flygresor och eTA

Om du flyger till Kanada är det möjligt att du måste ansöka om ett elektroniskt resetillstånd (eTA) innan din resa. Även om du är fast bosatt i USA, eller mexikansk medborgare, är det möjligt att du måste ansöka om eTA i förväg. Eftersom behandlingstiderna för eTA kan variera är det en god idé att ansöka om eTA innan du bokar din flygresa. Att vara med i NEXUS-programmet innebär inte att du inte måste ansöka om ett eTA. Det är bara amerikanska och kanadensiska medborgare som inte behöver ansöka om eTA.

Att resa till Kanada sjövägen

Om du reser till Kanada sjövägen finns det fler än 400 platser där du kan få åtkomst till NEXUS-tjänster. Minst 30 minuter (men mindre än fyra timmar) innan ankomsten ska skepparen (det vill säga kaptenen, ägaren eller annan ansvarig person) ringa NEXUS-centret för rapportering (Telephone Reporting Centre, TRC) för att identifiera fartyget och registrera ankomsttiden. Skepparen ska även ange namn och annan information om alla NEXUS-medlemmar som befinner sig ombord. Därtill ansvarar skepparen för att se till att NEXUS-medlemmarna har alla nödvändiga resedokument. När detta är klart utfärdar TRC ett rapportnummer som kan uppvisas för tulltjänstemän.

För att kunna använda NEXUS-programmet när du reser till Kanada sjövägen måste alla passagerare på fartyget vara NEXUS-medlemmar.

Sjöresor och eTA

Till skillnad från flygresor kräver sjöresor till Kanada inte eTA för vare sig fast bosatta i USA eller mexikanska medborgare. Men om du är fast bosatt i USA eller mexikansk medborgare måste du kunna uppvisa dokumentation som visar din status. Detta innebär ett pass för att bevisa mexikanskt medborgarskap eller ett pass och ett uppehållstillstånd (Green Card) för att visa att du är fast bosatt i USA.

Att resa till Kanada landvägen

Det finns 21 NEXUS-filer när du reser landvägen till Kanada. För att använda en av dessa filer kör du helt enkelt in i den och använder kortläsaren. Håll ditt NEXUS-kort mot läsaren. Kör sedan vidare till båset, där en tulltjänsteman gör en visuell kontroll. Du kan då ombes att köra till inspektionsområdet, eller direkt beviljas inträde till Kanada.

Om du är bosatt i Kanada kan du använda ett Traveller Declaration Card (TDC) för att deklarera eventuella varor som du för med dig och betala tull eller moms för dessa. Fyll helt enkelt i blanketten (inklusive dina kreditkortsuppgifter om nödvändigt) och lägg den i lådan vid tullbåset. Ditt kort debiteras eventuella avgifter.

Precis som andra inresor med NEXUS gäller vissa begränsningar för att köra till Kanada med ditt NEXUS-kort. Du måste till exempel deklarera kontrollerade varor och varor som omfattas av restriktioner, samt eventuella varor som överstiger din personliga gräns. Du får inte heller använda NEXUS-filen om någon person i bilen inte är NEXUS-medlem. Om du har passagerare som inte är NEXUS-medlemmar måste du använda de vanliga filerna när du kör till Kanada.

Landresor och eTA

Att resa landvägen till Kanada liknar processen för att resa sjövägen. Du måste alltså inte ansöka om ett eTA i förväg. Om du är fast bosatt i USA eller mexikansk medborgare ska du ta med dig ditt pass (och ditt Green Card, om tillämpligt) som bevis på att du är fast bosatt eller medborgare.

Att resa med husdjur

Du kan ta med dig de flesta husdjuren när du reser till Kanada med NEXUS. Kom bara ihåg att du måste ta med dig bevis på djurets rabiesvaccinering, som tydligt måste identifiera djuret och vaccinet som använts samt serienummer och utgångsdatum. Hundar och katter som är under tre månader gamla måste inte ha vaccinbevis.

Det är inte tillåtet att ta med dig tamfåglar eller andra djur som omfattas av restriktioner när du reser via en NEXUS-fil eller ett NEXUS-bås. Djur som du har med dig för kommersiella syften, såsom avel, räknas inte som husdjur. Därför kan du inte resa via NEXUS-filer med dessa djur.

Fördelar med NEXUS

Att ansöka om ett NEXUS-kort och bekanta dig med alla regler som gäller tar en liten stund, men det besparar dig mycket tid när du kommer till gränsen. Om du regelbundet reser från USA till Kanada är ett NEXUS-medlemskap ett bra sätt att göra det enklare att ta dig över gränsen.