Att resa med kanadensiskt eTA

Ändrat: Apr 23, 2020 | Tags: Avbryt eTA-ansökan, Kanada eTA-behandling, Canadas inträdeskrav

Inledning

Ett eTA är ett behändigt resetillstånd som ger resenärer möjligheten att resa till Kanada utan att behöva visum. Utan eTA måste resenärer ansöka om visum eller om tillfälligt uppehållstillstånd, vilket medför längre behandlingstider och högre avgifter.

Vad är syftet med ett eTA?

Ett eTA är ett resetillstånd som låter resenärer resa till Kanada för turism, tjänsteresor eller transitering i upp till 180 dagar (sex månader). Ett eTA kan användas för flera olika resor till Kanada och utfärdas med en giltighetstid på fem år eller passets utgångsdatum (det datum som infaller först gäller).

När bör jag göra min eTA-ansökan?

Du måste ha ett godkänt eTA innan du flyger till Kanada. Om du ska resa till Kanada med fartyg eller fordon (alltså till sjöss eller på land) behöver du dock inte ett eTA. Du ansöker om eTA på nätet och bör ansöka ett par veckor eller månader innan datumet då du planerar att resa till Kanada. När du landar i Kanada krävs ett giltigt pass och en godkänd eTA-ansökan för att släppas in i landet.

Det tar cirka 10 minuter att fylla i webblanketten för att ansöka om eTA. Blanketten innehåller frågor om sökandes pass, kontaktuppgifter, anställning och resor samt frågor om deras bakgrund som täcker immigration, kriminalitet och hälsa.

Vad händer när jag har skickat in min ansökan?

En eTA-ansökan behandlas vanligtvis inom ett par minuter. Om du inte får ett meddelande angående status för din eTA-ansökan inom 24 timmar från tidpunkten då du skickade in den kan du se status för din ansökan på webben. Det är även möjligt att kontakta Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) för information om status på ansökan och för att se till att korrekt e-postadress är länkad till ansökan.

Hur verifieras mitt eTA när jag reser till Kanada?

Resenärer med godkända eTA-ansökningar måste inte ta med en kopia av resetillståndet när de ska resa till Kanada, då ett godkänt eTA länkas till resenärens pass. Dock rekommenderar IRCC att man skriver ut en kopia av tillståndet för egen referens. När det är dags att resa till Kanada kontrolleras resenärens eTA på ett av två sätt:

Flygbolag och bokningssidor – Flygbolag och bokningssidor kan kontrollera resenärens eTA innan de utfärdar ett boardingpass. När en resenär ska checka in på webben hos ett flygbolag eller på en bokningssida ombes de ange ansökningsnummer för eTA innan de påbörjar incheckningen. Om de inte har ett godkänt eTA kan de inte checka in på sidan.

Incheckning på flygplatsen – Om en resenär checkar in på flygplatsen kontrollerar personal från flygbolaget eller anställda på flygplatsen deras uppgifter mot systemet med passageraruppgifter Advance Passenger Information System (APIS) och kontrollerar att de har ett godkänt kanadensiskt visum eller eTA. Om de inte har ett giltigt eTA eller visum kan de inte checka in.

Hur går det till när man landar i Kanada?

Nedan kan du läsa om de tre säkerhetskontrollerna som du kommer att genomgå när du har landat i Kanada och ska gå igenom tullen.

Tulldeklaration (E311)

Förbered och fyll i tulldeklaration E311 (ditt ”Declaration Card”). När du anländer till Kanada ska du visa upp ditt pass och din ifyllda E311-blankett. Blanketten får du under flygresan eller när du har landat i Kanada. Den kanadensiska gränsmyndigheten (Canada Border Service Agency, CBSA) har skapat en mobilapp som låter resenärer fylla i digitala tulldeklarationer (eDeclarations) på sina mobila enheter för att tillåta snabbare behandling via självbetjäning (det görs med hjälp av automater som kallas för Primary Inspection Kiosks).

CBSA:s första kontroll

CBSA-kontroll – Här skannas ditt pass av personal som arbetar för CBSA vid området som används för ”första kontroller”. Här kan tulltjänstemän (Canada Border Service Officers, CBSO) ställa frågor om syftet med ditt besök och huruvida du har med dig värdesaker, samt vem mottagaren eller ägaren av dessa värdesaker är. Tulltjänstemän kan ta en bild av dig och kan ta dina fingeravtryck. Under denna kontroll kan ditt pass komma att stämplas med ett datum då du måste lämna Kanada.

Självbetjäning (Primary Inspection Kiosks) – Självbetjäningsautomaterna låter resenärer skanna sina pass och antingen skicka in tulldeklaration E311 eller skanna sin QR-kod för e-tulldeklaration via den mobila appen. Här tas det även en bild av dig.

Bagageutlämning & CBSA:s andra kontroll

När du har gått igenom tullen kommer du till flygplatsens område för internationell bagageutlämning. Här kan du hämta ditt bagage och betala eventuella skatter eller tullkostnader för saker som du importerar till Kanada. När du har betalat eventuella skatter eller tullkostnader får du ett kvitto av tullen. Du måste kunna uppvisa detta kvitto för att lämna området. Vissa resenärer kan även behöva visa upp sina ifyllda tulldeklarationer (blankett E311) igen.

Om ytterligare screening krävs som del av flygplatsens säkerhetsåtgärder får du gå till en andra plats för inspektioner där CBSA kontrollerar ditt bagage och ställer frågor om din resa till Kanada och vad du har med dig till landet.

Hur förlänger jag min vistelse i Kanada?

Om du har rest till Kanada och vill stanna längre än vad som tillåts enligt ditt resetillstånd kan du  ansöka om att ändra din status.

Vad händer när jag lämnar Kanada?

Beroende på vilken flygplats du lämnar Kanada från är det möjligt att du inte måste gå igenom tullen. IRCC dokumenterar digitalt alla resenärer som anländer till och lämnar Kanada, så därför måste man inte alltid gå igenom tullen för att lämna landet. När du lämnar Kanada är det möjligt att du får en stämpel i passet, men det är även vanligt att man inte får det.

Skaffa rätt resetillstånd för Kanada

Om du har ett pass från ett land som är behörigt för kanadensiskt eTA som t.ex. Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Danmark, Sverige, Norge eller många andra eTA-behöriga länder, måste du erhålla ett godkänt eTA innan du reser till Kanada som turist, i affärer eller för ett medicinskt besök. Kom igång med din ansökan, annars gå till eTA-kraven för att läsa mer om kanadensiskt eTA

Ansök om kanadensiskt eTA