Att resa med kanadensiskt eTA

Ändrat: jan 05, 2024 | Etiketter: Inresekrav i Kanada, Avbryt eTA-ansökan, Kanada eTA-behandling

Ett eTA är ett bekvämt resetillstånd som ger personer möjlighet att resa till Kanada utan att behöva visum. Alternativa former av resetillstånd till Kanada inkluderar ett kanadensiskt visum eller ett tillfälligt uppehållstillstånd, som båda kräver längre handläggningstider och högre ansökningsavgifter.

The experience of travelling on a Canada eTA
Upplevelsen av att resa med ett eTA för Kanada

Vad är syftet med en eTA?

En eTA ger berättigade resenärer enkel tillgång till Kanada för turism, affärer eller transitbesök på upp till 180 dagar (sex månader). Ett eTA kan användas för flera besök och utfärdas för en period på fem år, eller det datum då passet löper ut, beroende på vilket som inträffar först.

När ansöker jag om ett eTA?

Ett eTA måste erhållas online innan en resenär avreser till Kanada med flyg. Ett eTA för Kanada krävs inte om du anländer till Kanada land- eller sjövägen. Sökande måste ansöka om ett eTA online och bör sträva efter att lämna in sina ansökningar veckor eller månader före avresan till Kanada. Ett giltigt pass och godkänd eTA krävs för att resa in i Kanada.

Det tar cirka 10-15 minuter att fylla i ansökningsformuläret för eTA online. Formuläret innehåller frågor som täcker ämnen som den sökandes pass, kontakt, anställning, resor samt bakgrundsfrågor som täcker invandring, kriminell och medicinsk historia.

Vad händer efter att jag har skickat in min ansökan?

Kanada eTA-sökande behandlas vanligtvis minuter efter inlämnandet. Om de sökande inte har fått något meddelande om statusen för deras eTA 24 timmar efter inlämnandet kan de kontrollera statusen för sina ansökningar online. Annars kan de också kontakta Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) för att kontrollera statusen för sin ansökan och se till att rätt e-postadress är kopplad till ansökan.

Hur kommer min eTA att kontrolleras före avresan till Kanada?

Resenärer med godkända kanadensiska eTA behöver inte ta med sig en utskrift eller digital skärmkopia av sina resetillstånd. Ett godkänt eTA är kopplat till resenärens pass. IRCC rekommenderar dock att resenärer skriver ut en kopia av eTA för sina egna handlingar. En resenärs eTA kommer att verifieras på ett av två sätt innan du går ombord på ditt plan till Kanada.

Flygbolag och bokningswebbplatser - Flygbolag och bokningswebbplatser kan kontrollera statusen på en resenärs eTA innan de utfärdar ett boardingkort. Dessa webbplatser kommer att ha ett avsnitt på incheckningsportalen där resenärer uppmanas att ange sitt godkända eTA-ansökningsnummer innan incheckningen påbörjas. Om en resenär inte har en godkänd eTA kommer de inte att vara berättigade till online-incheckning.

Incheckning på flygplatsen - Flygbolags- eller flygplatsrepresentanter kontrollerar dina passuppgifter mot Advance Passenger Information System (APIS) och verifierar om du har en godkänd eTA eller ett visum från Kanada. Du får inte checka in för ditt flyg om du inte har en giltig eTA.

Vad händer vid ankomsten till Kanada?

Nedan följer de tre säkerhetsstegen som du kommer att uppleva när du passerar genom den kanadensiska tullen vid ankomsten till en flygplats i Kanada.

Tulldeklaration (E311)

Förbered och fyll i ditt E311 deklarationskort. När du reser in i Kanada behöver du ditt pass och ett ifyllt E311 Declaration Card, som du får under flygresan eller när du anländer till terminalen. Canada Border Service Agency (CBSA) har utvecklat en mobilapp där resenärer kan skapa digitala eDeclaration-tullformulär på sin mobila enhet för att påskynda inresan till Kanada på flygplatser med självbetjäningskiosker för primär inspektion.

CBSA:s primära inspektioner

Kiosker för primär inspektion som drivs av CBSA

Ditt pass kommer att skannas av tjänstemän som arbetar för CBSA vid primära inspektionsbås. CBSA:s tjänstemän kan ställa frågor om syftet med ditt besök och om du tar med dig några varor av värde, samt om eventuella mottagare av dessa varor. CBSA kan också ta ett foto av dig tillsammans med dina fingeravtryck. Ditt pass kan stämplas med ett datum för när du måste lämna Kanada.

Kiosker för primär inspektion för självbetjäning

I en Primary Inspection Kiosk kan resenärer skanna sitt pass och antingen lämna in ett E311 Declaration-kort eller skanna QR-koden för eDeclaration från sin mobilapp. Ditt foto kommer att tas vid de primära inspektionskioskerna.

Bagageutlämning och sekundär CBSA-inspektion

När du har passerat tullen kommer du in i den internationella bagageutlämningssektionen på flygplatsen. Här kan du hämta ditt bagage och betala eventuella tullar eller skatter på varor som importeras till Kanada. Du måste visa upp CBSA:s bevis på att du har betalat tull eller skatt på importerade varor innan du får lämna bagageutlämningsområdet. Andra resenärer kan återigen behöva visa upp sitt ifyllda E311 Declaration Card.

Om ytterligare kontroller krävs som en del av säkerhetsförfarandena kommer du att föras till ett sekundärt kontrollområde där CBSA kontrollerar ditt bagage och sannolikt ställer ytterligare frågor om din vistelse i Kanada och de varor du för in i landet.

Vad händer om jag vill förlänga min vistelse i Kanada?

Om du vill stanna i Kanada längre än den tillåtna period som utfärdades vid din ankomst kan du ansöka om att ändra din status.

Du kan läsa mer om hur du förlänger din status innan du skickar in din ansökan.

Vad händer när jag lämnar Kanada?

Beroende på vilken flygplats du lämnar Kanada på kanske du inte behöver gå igenom tullen. IRCC registrerar och övervakar digitalt resenärers rörelser in och ut ur Kanada, vilket innebär att du kanske inte behöver genomgå en tullprocess när du lämnar landet. Resenärer kan få sina pass stämplade igen när de lämnar Kanada, men det är normalt att inte få en passstämpel när man lämnar landet.