Att använda ArriveCAN för att resa till Kanada

Ändrat: jan 08, 2024 | Etiketter: ArriveCAN, Inresekrav för Kanada

I takt med att det blir enklare att resa till Kanada förbereder sig allt fler resenärer för resor till landet. Men även personer som regelbundet besökte Kanada före och efter covid-19-pandemin kommer att upptäcka att resebestämmelserna har ändrats. En av de viktigaste förändringarna är införandet av ArriveCAN, regeringens app för reseinformation. Om du planerar en resa till Kanada kan det vara bra att förstå vad ArriveCAN gör och hur du använder den.

Behövs ArriveCAN efter att försiktighetsåtgärderna mot covid-19 har upphört?

Den 1 oktober 2022 upphörde covid-19-skyddsåtgärderna för resenärer som reser in i eller återvänder till Kanada med flyg, land eller båt. Du behöver därför inte lämna testresultat för covid-19 via ArriveCAN-appen eller webbplatsen. ArriveCAN

ArriveCAN var obligatoriskt för nästan alla resenärer som reste in i Kanada. Men ArriveCAN används nu främst för Advance Declaration-funktioner för att påskynda ankomsten till Kanada och är därför inte ett krav, som Canada eTA.

Du kommer inte att ha användning för ArriveCAN om du passerar genom Kanada på väg till ett annat land. Flygresenärer som inte lämnar den säkra delen av flygplatsen utan tar ett anslutningsflyg till någon annanstans än Kanada behöver inte skicka in sina uppgifter med ArriveCAN.

Konfigurera din ArriveCAN-profil

ArriveCAN-appen finns tillgänglig för både Android- och iOS-enheter; du kan ladda ner den antingen från Google Play eller från Apple App Store. Appen är gratis, så se upp för webbplatser som hävdar att du måste betala för den. ArriveCAN finns på engelska, franska och spanska.

Om du inte har tillgång till en Android- eller iOS-enhet kan du använda ArriveCAN via webbgränssnittet. Webbgränssnittet kan också vara användbart om du använder tekniska hjälpmedel som förstoringsglas eller skärmläsare. Om du använder Internet Explorer måste du byta till en annan webbläsare, eftersom webbversionen av ArriveCAN inte är kompatibel med IE.

Tillhandahålla din information

När du loggar in på ArriveCAN kommer du att bli ombedd att lämna uppgifter om dig själv och om din resa. Detta inkluderar ditt fullständiga namn, födelsedatum, passuppgifter och kontaktinformation. Du måste ha tillgång till dina resehandlingar, t.ex. pass och visum. När du har slutfört din första inlämning kan du spara personlig information för varje resenär, vilket innebär att du inte behöver skicka in den informationen igen nästa gång du vill besöka Kanada.

För varje person som reser med på resan måste du lämna fullständiga kontaktuppgifter. Dessutom måste du ange skälet till din resa samt detaljerna för din resa. Denna information omfattar flyguppgifter om du anländer med flyg, ursprungshamn och ombordstigningstid om du anländer med båt, samt datum, tid och ankomsthamn i samtliga fall.

Ditt ArriveCAN-kvitto

När du är klar med din information kommer du att se ett ArriveCAN-kvitto i appen. Om du har slutfört din ansökan via webbversionen av ArriveCAN kommer en kopia av kvittot att skickas till den adress du har angett. Detta kvitto validerar inte den information du har lämnat eller bekräftar att du har rätt att resa in i Kanada. Det är dock fortfarande viktigt som bevis på att du har lämnat in dina uppgifter enligt kraven. Du måste visa upp kvittot för ditt flygbolag eller annan transportör innan du går ombord.

När du har fått ditt ArriveCAN-kvitto kan du inte redigera din ansökan. Om du behöver ändra dina uppgifter (t.ex. om dina resplaner ändras) måste du skapa en ny ansökan.

Det tar bara några minuter att skapa ditt ArriveCAN-konto och fylla i din första ansökan, men det kan påskynda gränspassagen till Kanada.

Ankomst till Kanada med ArriveCAN

Vid ankomsten använder du en flygplatskiosk eller eGate, där det finns tillgängligt, för att skanna dina resehandlingar. Grupper på upp till 5 resenärer kan använda en och samma kiosk samtidigt. Enskilda resenärer som är 16 år eller äldre har rätt att använda eGates.

 • Vid kiosken eller eGaten kan du granska och ändra din deklaration om det behövs.
 • Slutför processen genom att lämna in din slutgiltiga deklaration.
 • Visa upp kvittot från kiosken eller eGate för en gränskontrolltjänsteman för ytterligare handläggning. Om det finns några ändringar i din deklaration före din ankomst har du möjlighet att uppdatera din deklaration vid flygplatsens kiosk eller eGate.

Om du inte verifierar/certifierar din deklaration vid en kiosk eller eGate inom 72 timmar efter att du gjort den, blir deklarationen ogiltig. Följaktligen måste du lämna in en ny deklaration. Detta kan inträffa i situationer som flygförseningar eller uppskjutna resor.

Förhandsdeklaration till CBSA

Om du flyger till en deltagande flygplats kan du också använda ArriveCAN för att fylla i din CBSA-deklaration (Canada Border Services Agency) i förväg, vilket sparar tid vid ankomsten. Att använda CBSA-deklarationen i förväg är frivilligt; du kan fortfarande fylla i den vid ankomsten om du föredrar det.

Snabba på tull och immigration med ArriveCan Advance Declaration

Använd funktionen för avancerad deklaration i ArriveCan-applikationen för att i förväg fylla i din tull- och immigrationsdeklaration innan du anländer till utvalda kanadensiska flygplatser. När du landar:

 • Verifiera (bekräfta) din deklaration vid en kiosk eller eGate för att öka handläggningstiden med 30 %.
 • Använd de särskilda expressfilerna för tidig deklaration.

Observera att Early Declaration för närvarande inte kan användas med NEXUS-kiosker.

Nedan finns en lista över flygplatser som stöder Advance Declaration:

 • Vancouver International Airport (YVR)
 • Toronto Pearson International Airport (YYZ) (Terminal 1 och 3)
 • Montréal-Trudeau Internationella flygplats (YUL)
 • Winnipeg James Armstrong Richardson International Airport (YWG)
 • Halifax Stanfield International Airport (YHZ)
 • Québec City Jean Lesage International Airport (YQB)
 • Calgary International Airport (YYC)
 • Ottawas internationella flygplats (YOW)
 • Edmonton International Airport (YEG)
 • Billy Bishop Toronto City Airport (YTZ)

Ta bort ArriveCAN

När du har avslutat din resa kan du ta bort ArriveCAN-appen. Om du måste göra dagliga incheckningar måste du använda webbversionen av ArriveCAN för att göra det. Om du raderar appen raderas inte ditt konto, vilket du kan göra separat i appen eller på webben. Om du raderar ditt konto innan du reser in i Kanada raderas dock även ditt kvitto. Du måste registrera dig igen och skicka in dina uppgifter på nytt om du vill resa in i landet.

Att bemästra ArriveCAN

ArriveCAN-appen och webbtjänsten är en viktig del av Kanadas strategi för att påskynda handläggningen av inresor till Kanada. Att lämna in din reseinformation på ArriveCAN före avresan tar några minuter extra, men det hjälper dig att se till att din upplevelse vid gränskontrollen blir smidig och att du och andra kan resa till Kanada på ett säkert sätt.